Tips voor rouwverwerking

Omgaan met verlies

Het verwerken van een verlies is een persoonlijk proces. Eigenlijk begint het echte werk pas na de uitvaart. U zult moeten leren leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin uw dierbare niet meer fysiek aanwezig is. Dat is hard werken. Het kost veel energie. Hoe u dat invult, is helemaal aan uzelf, maar besteed vooral voldoende tijd en aandacht aan rouwverwerking. Op internet is veel hierover te lezen. Ook zijn er boeken geschreven die u heel goed op weg kunnen helpen. Rustzacht.nl adviseert u graag…

Overlijden melden?

Alle informatie over de uitvaart

085 - 400 11 22

24 uur per dag bereikbaar

'Een uitvaart kan maar één keer goed gaan. Daar doen wij alles aan. We werken met grote focus en altijd vanuit ons hart.'
Uitvaartverzorger
'Onmogelijke wensen rond afscheid nemen? Dat bestaat bijna niet! Er kan zoveel meer dan mensen denken....'
Uitvaartverzorger
'In een zeer moeilijke situatie rust brengen. Dat is wat wij doen. Er zijn, luisteren en precies inschatten waar de wensen liggen.'
Uitvaartverzorger

Tips over rouwverwerking

1. Huilen

Wanneer u een belangrijk persoon in uw leven verliest, is het heel normaal dat u pijn voelt. Huilen, heel veel huilen, hoort daarbij. De pijn van het verlies moet doorvoeld worden. Tranen kunnen er dan ook voor zorgen dat u zich een beetje lichter gaat voelen. Krop uw gevoelens en emoties dus vooral tijdens de rouwperiode niet op en laat uw tranen de vrije loop. Huilen is voor anderen ook een teken dat u hulp en warmte nodig heeft. U laat zien dat u verdriet hebt en dat nodigt anderen uit om u tot steun te zijn.

2. Rust

Rouwen is hard werken, het doet letterlijk pijn in uw lijf en vraagt veel energie. U kunt dit merken aan een intense vermoeidheid en lusteloosheid. Dat is logisch en begrijpelijk. Zet in deze periode dan ook uw eigen welzijn en gezondheid even voorop. Eet voldoende, zorg voor frisse lucht en neem regelmatig rust. Elk momentje van ontspanning voor lichaam en uw geest telt. Het is een goed idee om niet alleen in de avond, maar ook midden op de dag een rustmomentje voor uzelf te pakken.

3. Praten

Het kan zo opluchten: praten met anderen. Herinneringen ophalen aan degene die u nu zo mist. Of nog eens alle gebeurtenissen van de afgelopen periode de revue laten passeren. U heeft wellicht meer dan eens de behoefte dit te doen. Dat is normaal. Zoek mensen om u heen uit met wie u fijn kan praten. Vertel over de leuke momenten en over wat u het meest mist. Op internet zijn ook vele mogelijkheden te vinden voor contacten met lotgenoten.

4. Afleiding

In uw rouwproces richt u zich op het verlies, dat is logisch. Maar richten op herstel hoort er ook bij. Hoe gaat u uw leven nu inrichten? Probeer uw zinnen ook eens te verzetten, al is dat in het begin nog maar voor korte momenten. Uit welke hobby of activiteit heeft u altijd veel plezier gehaald? Of wilt u juist eens wat nieuws proberen? Doe vooral waar u zin in heeft: sporten, schrijven, schilderen, lezen, oude series kijken, alles kan en mag.

5. Muziek

Muziek biedt troost, herinneringen en vrolijkheid. Muziek roept van alles op, op fijne momenten, maar ook in tijden van verdriet. Zoek in deze periode van rouw juist de muziek op waar u emotioneel van wordt. De teksten en de melodieën kunnen goed passen bij alles wat u nu ervaart. Dat kan verlichten en troosten, ook als daarbij de nodige tranen vloeien. U weet: ik ben niet de enige. Uiteraard kan vrolijke muziek u juist helpen om even niet aan verdrietige dingen te denken.

6. Neem de tijd

Tijd heelt alle wonden. Het is heel cliché, maar in het geval van rouwverwerking wel een beetje waar. In het begin is het vaak het zwaarst, u weet nog niet hoe u met het verlies moet omgaan en hoe u ooit verder moet. Blijven deze pijn en het verdriet voor altijd zo groot en veelomvattend? Met het verstrijken van de tijd leert u er beter mee omgaan. U went aan de fysieke afwezigheid van uw overleden dierbare. Hoewel rouwen geen eindpunt kent en het gemis er voor altijd zal zijn, vindt u een nieuwe weg. U bepaalt wel zelf het tempo, want iedereen rouwt op zijn eigen manier.

7. Sluit uzelf niet teveel af

Het is goed en nuttig om tijd voor uzelf hebben, zodat u kunt rouwen. Probeer echter wel daarnaast in contact te blijven met uw vrienden en familie. Zij kunnen een luisterend oor bieden, u helpen waar nodig en ze zijn in staat om u ook een stukje afleiding te bieden. De warmte en aandacht van mensen die om u heen staan is troostend.

8. Wees niet bang om hulp te vragen

Weten de mensen om u heen hoe u zich voelt? Geeft u aan hen aan wat u nodig heeft? Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Ga er maar vanuit dat uw omgeving u graag wil helpen, maar vaak lastig kan inschatten waar u behoefte aan hebt. Ze willen u graag helpen met het verwerken van uw verlies, maar weten niet altijd hoe en wanneer. Geef dus zelf goed aan wat u nodig heeft als u hulp kunt gebruiken.

9. Realiseren en accepteren

De rouw om een overleden dierbare zal altijd in uw leven blijven. Het wordt natuurlijk minder met het verstrijken van de tijd, maar helemaal weg gaan zal het niet. Het fysieke gemis van die persoon blijft en zal vaak onverwachts weer omhoog komen. Daarom is het van belang dat u zich goed realiseert welke mooie momenten u samen hebt gehad. Zo kunt u deze blijven koesteren en leeft uw dierbare in u voort.

10. Professionele begeleiding

Rouwen kost tijd. Maanden, zelfs jaren, is heel normaal. De pijn, het plotseling opkomende gemis, zelfs na een lange periode: het hoort allemaal bij een normaal rouwproces. Heeft u toch het gevoel dat u niet verder komt? Zijn er dingen die u met een buitenstaander wilt bespreken? Dan kunt u overwegen om een professionele rouwcoach een stukje met u mee te laten lopen. Een rouwbegeleider helpt u om het verlies te verwerken, zodat u uw leven weer kan oppakken. Natuurlijk zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar u leert er wel beter mee om te gaan.

Wat vinden anderen van ons?

Zeer goede begeleiding gehad. Alle zorgen uit handen genomen en er werd fantastisch ingespeeld op onze wensen en onzekerheden. Dankzij de steun hebben we een mooi afscheid gehad waar ook mijn vader met veel warme gevoelens aan terug denkt. Zakelijk goed begeleid, zodat ik geen enkele verrassing gehad heb.
Jurgen Bohlken
Toen mijn moeder overleed, heeft RustZacht.nl ons begeleid om haar afscheid en uitvaart te organiseren. Dit was een prima keuze. Met veel rust, prettig informeel en uitstekende communicatie heeft RustZacht.nl samen met ons van de afscheidsceremonie een mooie dag weten te maken.
 Ik kijk er met een warm gevoel op terug.
Thomas de Jager
RustZacht.nl heeft de uitvaart van zowel mijn moeder in als die van mijn vader perfect verzorgd en begeleid. Op een fijne, attente, integere en (gelukkig) informele wijze is de uitvaart precies gegaan zoals wij dat voor onze ouders voor ogen hadden.
Marjolein Bruurs
We zijn bij toeval bij RustZacht.nl terecht gekomen. Een schot in de roos. Ze hebben ons als een rots in de branding begeleid in deze voor ons zeer zware periode. Hij gaf ons na overleg de juiste adviezen, dacht actief mee, was altijd bereikbaar en we konden diverse zaken zelf persoonlijk invullen….kortom de perfecte uitvaartbegeleider.
Don Hoppenbrouwer